Prikkelarm werken? 9 praktische tips

Recent was er een reclamespot over blindengeleidehonden. De boodschap was dat de maatschappij fors drukker is geworden in de afgelopen 80 jaar. Dit heeft ook zijn effect op ons als mensen. Niet iedereen is zich daar bewust van. Maar een groot deel van zowel volwassenen als kinderen, ervaren last van veel prikkels. Voor deze mensen is het belangrijk dat je prikkelarme situaties creëert. We geven een aantal tips voor prikkelarm werken.

1. Prikkelarm werken doe je zelf

Ongeacht hoe druk je in jehoofd bent, prikkels kun je zelf creëren of opzoeken. Als je van jezelf weet dat prikkelarm werken af en toe nodig is, neem dan een beslissing. Ga prikkels vermijden en zeker niet onnodig zoeken. Neem de onderstaande tips ter harte en ervaar de rust. Daarnaast zul je ervaren dat je tot veel meer in staat bent als je minder prikkels ervaart.

2. Elimineer prikkels/stoorzenders

Begin met het elimineren van prikkels. Geluiden, beelden, geuren, etc. die je niet nodig hebt om te functioneren, kun je beter buiten sluiten. Op een andere plek gaan zitten kan al veel rust geven. Als je je bewust bent van dit soort prikkels zul je verbaasd zijn hoeveel informatie binnenkomt terwijl je er niets aan hebt.

3. Werk zonder radio

Zachtjes muziek luisteren kan zorgen dat je achtergrondgeluiden niet hoort. Maar luister naar rustige muziek dat geen effect hebt op jouw bewustzijn. Het soort muziek is voor iedereen anders, maar kies muziek wat je niet afleidt. Radio luisteren is verkeerd omdat het tussen de muziek door steeds weer triggert om te luisteren naar hetgeen gezegd wordt.

4. Niet alles tegelijk

Je kunt maar één ding tegelijk. Hoe vaak werd het niet tegen je gezegd als kind. In de huidige maatschappij lijkt het wel of het doen van meerdere dingen tegelijk, beter is. Maar als je je concentreert op één ding zul je die taak beter uitvoeren. Werk met die boodschap in je achterhoofd. Ervaar de rust als je iets afrondt en het volgende weer gaat uitvoeren.

5. Vermijd uitzicht op drukte

Kijk je uit over een drukke straat? Of zit je in een werkplaats waar je precies kunt zien wie er in- en uit lopen? Zorg dan dat je zo gaat zitten of staan dat je dit uitzicht mijdt. Iedere beweging is een prikkel. Prikkelarm werken is juist het inzoomen op de taak voor handen. Alle prikkels van buiten zijn dan stoorzenders.

6. Regelmaat waar mogelijk

Regelmaat geeft rust. Hoe onrustig je van je zelf ook bent, regelmatig terugkerende zaken worden een gewoonte. En een gewoonte gaat op een bepaald moment vanzelf. Veel nadenken en concentreren is dan niet meer nodig. Je houdt dus meer hersencapaciteit over om andere prikkels te verwerken. En ben je dus minder snel overprikkeld, wat zelfs een burn-out tot gevolg kan hebben.

7. Evalueer steeds je eigen verwachtingen

De grootste boosdoener van stress of gespannenheid ben je zelf. Jij verwacht nu eenmaal veel van jezelf. Je bent van plan om iets te gaan doen en als dat niet lukt ben je daar druk mee. Evalueer daarom steeds of je verwachtingen nog realistisch zijn. Moeten zaken wel op tijd af? Of wil je dat zelf graag?

8. Ruim steeds op

Een opgeruimde omgeving heeft weinig triggers. Ligt je bureau vol met papieren dan zie je steeds informatie waar je over na gaat denken. Ligt je werkbank vol met gereedschap, dan ben je snel iets kwijt. En dat zorgt voor frustratie. En frustratie is een boosdoener die zorgt dat je minder prikkels aan kunt.

9. Informeer je omgeving

Je hoeft echt niet gediagnosticeerd te worden met een ziektebeeld om te weten of je prikkelgevoelig bent. Ben je snel geïrriteerd door je omgeving? Of wordt je onredelijk als er teveel mensen om je heen, wat van je verwachten? Prikkelarm werken kan de oplossing zijn.

Veel mensen ervaren stress door te veel invloeden van buitenaf. Dit kan ook onbewust zijn. Wil je naast deze tips weten wat in jouw situatie helpt? Kom eens met ons praten, we zijn namelijk ervaringsdeskundige. Stuur maar een e-mail met je situatie voor persoonlijke tips voor prikkelarm werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *